home

Missie van een chef

Jonathan opende in 2007 zijn restaurant, dit viel samen met de geboorte van zijn zoon. Met het worden van vader stelde hij zichzelf essentiële vragen, die hem leiden tot de vraag: Hoe laat ik de wereld achter voor mijn kinderen? Hoe neem IK daarin mijn verantwoordelijkheid. Het antwoord daarop was eenvoudiger dan de uitvoering….

Hij kreeg niet langer voldoening meer uit het koken van ingrediënten waar hij herkomst niet van kende en besloot op zoek te gaan naar de bron, de mensen achter zijn producten zodat hij begrijpt hoe dit product tot stand is gekomen. Jonathan wilde werken met producten van dichtbij die zoveel mogelijk zonder kunstmatige ingrepen of toevoegingen tot stand kwamen. Zo ontwikkelde hij zich in zijn zoektocht naar Echt Eten. Het vinden van verschillende onbespoten groenten en kruiden bleek lastig, de oplossing daarvoor was zelf in eigen beheer te gaan telen. Hij vond een oude vervallen kas en met behulp van vrienden en vrijwilligers ontstond er een oase van groen vol onbespoten gewassen.

Kwekerij En Jon
 
Momenteel teelt hij in zijn kwekerij Eerlijke Oogst meer dan 200 bijzondere gewassen op ruim 2500 m2. Jonathan laat zien dat o.a. het toepassen van wisselende teelt, compost en het wormenhotel zorgen voor een sterke bodemstructuur met een rijk bodemleven waardoor het gebruik van bestrijdingsmiddelen niet nodig is. 

Jonathan: "De oogst bepaalt het menu en dit stimuleert mijn creativiteit enorm. Soms ontstaan er al ideeën tijdens het zaaien, een andere keer schijnt de zon intens, ben ik te laat met oogsten en schiet iets door waardoor ik ontdek dat ik fantastisch kan werken met de bloemen van een gewas, elke dag leer ik weer".

223377 291072521007223 1391848440 N 500X375

Daarnaast werkt Jonathan direct samen met een aantal boeren uit zijn omgeving voor aanvullende oogst of het vlees en gevogelte waar hij mee werkt. Maar hij is bovenal gefacineerd daar de bodem, want waar 1 hand grond meer leven bevat dan mensen en dieren op aarde, weet hij dat gewassen die op een bodem in originele staat groeien, essentieel zijn voor een gezond lichaam. Chemische middelen, die nodig zijn in mono cultuur, vervuilen ons voedselsysteem en maken onze gezondheid en het bodemleven kapot.

CM Capture 22